Германският канцлер Олаф Шолц е заявил в Берлин на пресконференция с турския президент Реджеп Тайип Ердоган, че за Германия правото на Израел да съществува е неоспоримо, добавяйки, че не е тайна, че Германия и Турция имат различни виждания за конфликта в Ивицата Газа, съобщава Frankfurter Allgemeine Zeitung. "Има ли Израел в момента ядрени оръжия? Да, но ако питате Израел, те няма да го признаят, защото са много добри в използването на лъжи", е заявил турският президент Реджеп Тайип Ердоган, според Anadolu Agency.

"Г-н президент, не е тайна, че имаме много различни виждания за конфликта", е коментирал Шолц в Берлин.

Той е добавил, че в Германия няма място за антисемитизъм, независимо дали е политически или религиозно мотивирана омраза към евреите.

Ердоган, от друга страна, е описал ХАМАС като "освободителна организация" и обвинява Израел в "геноцид" в Ивицата Газа. Той призова за прекратяване на огъня в Близкия изток, като добавя, че установяването на примирие е приоритет.

"Приоритет за всички нас е да осигурим прекратяване на огъня и доставка на хуманитарна помощ", е заявил турският президент, който е на посещение в Германия.

"Ако Турция и Германия съвместно постигнат хуманитарно прекратяване на огъня в продължаващата израелска война в Газа, регионът може да бъде спасен от огнения пръстен", е заявил турският президент Реджеп Тайип Ердоган, допълва Anadolu Agency.

Говорейки на съвместна на пресконференцията Ердоган е заявил, че 13 000 палестинци, включително деца, жени и възрастни хора, са били убити досега във войната и "почти цялата Газа е била унищожена поради атаките на Израел срещу обсадените анклав".

"Има ли Израел в момента ядрени оръжия? Да, но ако питате Израел, те няма да го признаят, защото са много добри в използването на лъжи", е коментирал турският президент.