В момента Израел извършва геноцид над палестинците. Това каза за аудиокаста "Това е България" на "Фокус" Ивета Чернева, работила в Американския конгрес и в екипа на президента Барак Обама.

"Има голяма разлика между това да преследваш терористи и това без всякаква пропорционалност да се атакува местното население, повечето, от които всъщност са деца. Сърцето ми се къса, когато гледам кадрите. И смятам, че това би могло да се спре. Израел в момента извършва геноцид над палестинците, и като че ли американските лидери, европейските лидери доста спокойно подкрепят Израел, което за мен е точно, застават на грешната страна на историята. Защото историята няма да прости. Иронията е голяма, че точно бягайки от геноцид израелците създават държава и сега всъщност, те на свой ред извършват геноцид", каза още тя.

Отношенията между Израел и Палестина са циклични, периодични, обясни Чернева.

"Естествено помним Накба - избиването и разселването на палестинците. Тези отношения са като спирала, спирала на жестокостта, която се появява всеки няколко години. Но мисля, че този път е различно. Този път Израел наистина иска да заличи палестинците от тези земи, да ги окупира и по този начин да си свърши и да си оправи проблема. В това също се позиционира и факта, че толкова много бебета и дечица са унищожени от Израел. Това не са пропорционални военни атаки, това е атака върху цялата палестинска група и има опит да се унищожат палестинците като група, не само военна операция", каза още тя.

Цоня СЪБЧЕВА