Съветът за сигурност на ООН прие резолюция, призоваваща за поредица от хуманитарни паузи в Ивицата Газа, предава американският телевизионен канал CNN.

Дванадесет държави гласуваха в подкрепа на приемането на предложението по време на сесията в сряда. Три държави - САЩ, Русия и Обединеното кралство - се въздържаха от гласуване.

Резолюцията призовава "за спешни и удължени хуманитарни паузи и коридори в цялата Ивица Газа за достатъчен брой дни, за да се даде възможност, в съответствие с международното хуманитарно право, за пълен, бърз, безопасен и безпрепятствен хуманитарен достъп за хуманитарните агенции на ООН и техните партньори“.

Неправителствената организация Human Rights Watch приветства приемането на резолюцията.

"Съветът за сигурност на ООН току-що изпрати рядко и силно послание до Израел, ХАМАС и други въоръжени групировки, че спазването на международното хуманитарно право не подлежи на обсъждане. Досега имаше широко разпространено пренебрежение към цивилните от всички страни. Това, че САЩ най-накрая спряха да парализират Съвета за сигурност по отношение на Израел и Палестина, трябва да бъде сигнал за събуждане за израелските власти, че глобалната загриженост, дори сред съюзниците им, е силна“, коментира един от директорите на организацията Луи Шарбоно.