БСП няма да участва в договорки за постове в Столичния общински съвет (СОС), бихме водили само разговори за политики. Това заяви в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" Диана Тонова от БСП, която е общински съветник в София.

Тя обърна внимание, че е съвсем резонно ПП-ДБ-СС и ГЕРБ е да намерят път към себе си и на местно ниво: "В крайна сметка виждаме, че колкото и противоречиво да е поведението на лидера на ГЕРБ на национално ниво, в крайна сметка той подкрепя правителството. Така че логично е да намерят път един към друг и на местно ниво".

Попитана как коментира заявката на ГЕРБ, която направи на първото заседание на СОС Антон Хикимян, че партията ще бъде силна опозиция в местния парламент, Тонова отговори: "Аз не зная Антон Хекимян в какво качество се заявява като опозиция. Опозиция сме били ние години наред, и то изключително последователна опозиция. И в момента, както виждам, избирателят ни отреди същото. Така че ако искат да избягат от отговорността за управление на София, няма да ни изненадат, разбира се. Но нека в крайна сметка да не си измиват ръцете с нас", добави Диана Тонова.

Дали ще се получи добър модел на управление според нея зависи от това, което ще се случи следващите дни, а именно как ще се формират мнозинствата около избора на председател на СОС: "Аз се надявам, тъй като в предизборните платформи на всички има конкретни политики, които са еднакви – тези, свързани със социалните дейности, със здравеопазването, с жилищна политика, с изграждане на детски градини, с децентрализацията донякъде. Така че мисля, че бихме могли в крайна сметка да се обединим около конкретни политики, както ние искаме, и да можем все пак да реализираме това, за което сме изпратени там, а именно – да повишим благосъстоянието на столичани".