"Израел реализира стратегия за пълно унищожаване на град Газа и неговите жители. Открито заявявам, че Израел е терористична държава“. Това заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган по време на среща в сряда на парламентарната фракция на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) в Анкара, предава "Анадолската агенция“.

В същото време турският държавен глава се обърна към израелския премиер Бенямин Нетаняху във връзка с неговите инициативи в Ивица Газа.

"Апелирам към Нетаняху: имате атомна бомба, ядрена бомба и я заплашвате. Каквото и да имаш, пак ще си тръгнеш“, изрази увереност президентът.

Ердоган отбеляза, че ако Израел продължи да действа по този начин, ще бъде широко признато, че е терористична държава, която целият свят проклина.

Говорейки за позицията на Анкара по отношение на палестинското движение ХАМАС, турският лидер отсече, че Турция няма да се поколебае да заяви, че членовете на това движение са бойци на съпротивата, защитаващи родината си.

"Дори и това да притеснява някои, ние нямаме колебание да кажем, че членовете на ХАМАС са бойци на съпротивата, които се опитват да защитят родината си и живота на хората“, категоричен е той.

 

Освен това Ердоган обяви намерението си да проведе телефонен разговор с лидерите на страните, които се въздържаха при гласуването на резолюцията за Газа, която беше приета от Общото събрание на ООН със 121 гласа.

"Предоставяйки всички форми на видима и невидима хуманитарна подкрепа за Палестина, Турция ще продължи да изолира Израел на международната арена. Освен това ще предприемем стъпки да изправим пред международния съд военно-политическото ръководство на Израел, което брутално се разправи с потиснатото население на Газа“, подчерта президентът на Турция.