Руският президент Владимир Путин по време на телефонен разговор благодари на египетския си колега Абдел Фатах ал Сиси за помощта, оказана от страната му при евакуацията на руски граждани от Ивицата Газа, предава "Анадолската агенция“, като се позовава на пресслужбата на Кремъл.

"Президентът на Руската федерация Владимир Путин проведе телефонен разговор с президента на Арабска република Египет Абдел Фатах ас-Сиси. Владимир Путин благодари на Египет за всестранната помощ, оказана от Египет при евакуацията на руски граждани от Ивицата Газа“, се казва в съобщението.

Страните също изразиха безпокойство от увеличаването на цивилните жертви в ивицата Газа. "Продължи дискусията относно изключително влошената ситуация в зоната на палестинско-израелския конфликт. И двете страни изразиха дълбока загриженост относно безпрецедентното увеличение на цивилните жертви, включително хиляди деца и жени", се казва в изявлението.

Президентите също потвърдиха, че Москва и Кайро са за разрешаване на конфликта в Близкия Изток чрез създаването на суверенна палестинска държава.