Министерството на отбраната на САЩ "тихомълком“ е увеличил доставките на военна помощ за Израел. Боеприпаси и ракети се прехвърлят "почти ежедневно“, съобщава Bloomberg.

Пентагонът следва искания на Израелските отбранителни сили, които включват повече лазерно насочвани ракети за неговия флот от атакуващи хеликоптери Apache, както и 155-милиметрови снаряди, очила за нощно виждане, боеприпаси за разбиване на бункери и нови военни превозни средства.Съотвеното става ясно от вътрешния списък на Пентагона, уточнява агенциятa.

Доставката на тези американски оръжия за Израел надхвърля обявеното предаване на ракети прехващачи за системата Iron Dome и интелигентните бомби Boeing Co.

"Оръжията, които Израел търси в борбата си срещу ХАМАС, определена като терористична група от САЩ и Европейския съюз, са изброени в документ, озаглавен "Искания от висшия лидер на Израел“, датиран от края на октомври и циркулиращ в Пентагона“, пише медията.

Според документа оръжията или вече се доставят, или Министерството на отбраната на САЩ работи за предоставянето им от складове в САЩ и Европа.

Според оценките към края на октомври всичките 36 000 патрона за 30-милиметрови оръдия, 1800 заявени боеприпаси за разбиване на бункери M141 и най-малко 3500 устройства за нощно виждане са били доставени в Израел.

Пентагонът не разкри подробности пред репортери, но подчерта в изявление, че "използва множество фронтове - от вътрешни запаси до индустриални канали в САЩ - за да гарантира, че Израел има средствата да се защитава“.

"Тази помощ за сигурността продължава да пристига почти ежедневно“, поясниха от Пентагона.

В изявлението се казва още, че САЩ бързо доставят боеприпаси с прецизно насочване, бомби с малък диаметър, 155-милиметрови артилерийски снаряди и други боеприпаси. Това не включва прехващачи за Iron Dome и допълнително медицинско оборудване.

По-рано Държавният департамент на САЩ заяви, че отпускането на мащабна помощ на Украйна и Израел е "наложително“.