Израел и палестинското движение ХАМАС може да обявят постигането на споразумение за освобождаване на заложниците в следващите два-три дни, съобщава американският телевизионен канал ABC News, като се позовава на високопоставен служител на еврейската държава.

По думите му страните са "постигнали напредък" в преговорите за заложниците, задържани в Ивицата Газа. Пробив може да се случи "в рамките на следващите 48-72 часа“, поясни източникът.

По-рано членът на Политбюро на ХАМАС Халил ал-Хая заяви, че палестинското движение е готово да освободи 100 заложници, списък на които Израел му предостави, при условие на примирие, необходимо за определяне местонахождението на 50 от тях, припомня ТАСС.

Броят на заложниците в Ивицата Газа, според израелската армия, е най-малко 242. Те са в плен не са на ХАМАС, но и на други радикални групировки, включително "Ислямски джихад“. Преговорите за освобождаването се водят с посредничеството на Катар, както и с помощта и на Египет. Белият дом потвърди, че САЩ също участват в процеса.