Израелските отбранителни сили са щурмували болницата "Аш Шифа“, най-голямата на територията на град Газа, с аргумента, че бойци на палестинската групировка ХАМАС оперират под структурата, предава американският телевизионен канал CNN.

ХАМАС и служителите на здравното заведение отричат твърденията на Израел. Съгласно разпространената от различни източници информация, в съоръжението се намират около 700 пациенти и приблизително още толкова души персонал.

В ранните сутрешни часове израелските военни обявиха, че "извършват прецизна и целенасочена операция срещу ХАМАС в определен район в "Аш Шифа“ в Газа. По данни на ливанската телевизия Al Mayadeen рейдът е започнал от западното крило на сградата. Болниците са защитени по време на война съгласно международното хуманитарно право, но военните на еврейската държава поясниха в изявление, че "продължаващото военно използване на болницата от ХАМАС застрашава нейния защитен статут“.

Израел смята, че е дал достатъчно време на оперативни служители на ХАМАС, за да прекратят предполагаемите си дейности вътре в сградата, според изявлението.

Във вторник САЩ цитираха разузнавателни данни, които предполагат, че ХАМАС има команден възел под болницата, припомня телевизията, като подчертава, че не може да потвърди дали информацията е вярна.

Говорителят на израелската армия Питър Лернер заяви пред CNN, че присъствието на цивилни в болницата прави операция там "предизвикателна“. По думите му израелските сили се опитват да "смекчат“ въздействието на случващото се.

Абу Самра, лекар в болницата, разказа пред CNN, че са били предупредени 30 минути преди началото на израелската операция в комплекса.

"Помолиха ни да стоим далеч от прозорците и балконите. Чувахме бронираните машини, те бяха много близо до входа на комплекса“.

Журналист на свой ред споделя, че е имало размяна на стрелба в двора на болницата.

Здравният министър на анклава д-р Май Ал-Кайла заяви, че нападението представлява "ново престъпление срещу човечеството, медицинския персонал и пациентите“, което може да има "катастрофални последици“ за пациентите и медицинския персонал.

ХАМАС обвини както Израел, така и САЩ за атаката в изявление, в което твърди, че Вашингтон е дал "зелена светлина… да се извършват повече кланета срещу цивилни“.

В изявлението също така се обвинява ООН, че не успява да защити палестинците: "Мълчанието на ООН и предателството на много държави и режими няма да възпрат нашия палестински народ да се придържа към своята земя и своите законни национални права“.