Израелските военни са поели контрола над правителствените сгради в град Газа, които преди това бяха използвани от групировката ХАМАС, съобщиха Силите за отбрана на Израел в своя канал в Telegram.

"През последните дни (въоръжените) сили <...> проведоха операции в Ал-Шейх Аджлин и Ар-Римал, осигурявайки контрол над държавните институции, използвани от ХАМАС за военни цели“, пише в изданието.

Както отбелязват от СОИ, "сградите на законодателния орган и правителството на ХАМАС, полицейските участъци“, както и "резиденцията на губернатора“ са превзети.

Освен това изданието посочва, че изтребители на израелските военновъздушни сили са атакували инфраструктура на Хизбула в Ливан в отговор на изстрелване на противотанкови ракети към северната част на страната.

По-рано в понеделник пресслужбата на ИД съобщи, че военните са нанесли значителни щети на батальони на ХАМАС в северната част на Ивицата Газа. Твърди се, че тя на практика е престанала да съществува като организирана военна структура в тази част на анклава.

По-късно министърът на отбраната на еврейската държава Йоав Галант заяви, че ХАМАС е изгубил контрол над град Газа.