Футболната асоциация отстрани един от членовете си след коментар, че Адолф Хилтер би бил горд от премиера на Израел Бенджамин Нетаняху, предава The Athletic.

Уасим Хая направи коментира по адрес на министър председателя в Туитър преди два дни, а след това изтри публикацията. Вчера той се извини на всеки, който се е почувствал засегнат.

"Разследването за поведението на Уасим Хая е в действие и той е отстранен от задълженията си към Съвета, докато тече процесът“, каза говорител на ФА днес.

Подведеният под отговорност написа в събота:

"Нетаняху жертва собствените си хора, за да запази властта, докато палестинците се опитват да запазят здравия си разум. Адолф Хилтер щеше да е горд от Бенджамин Нетаняху“, е гласила публикацията на служителя в английската футболна асоциация.

"Туитът ми бе директно свързан със сравнението между две индивидуалности, които в очите ми са причинили съвременни и исторически непоправими вреди на общности от двете страни на този трагичен конфликт. Не съм и никога няма да бъда човек, който нарочва някого или общност върху различия. Не съм антисемитист и никога не съм бил обвиняван в това. Безрезервно се извинявам, ако това е било прието по друг начин. Всеки, който ме познава ще знае, че искам да съм от тези общества, които са маргинализирани по някакъв начин и ще продължа да го правя до края на живота си. До всички, които са обидени, дълбоко се извинявам и ще продължа да се моля за края на тази ненужна загуба на всеки живот по време на трагичния конфликт“, пише Хая в ново изявление.

Уасим Хая стана член в Съвета на ФА през 2019 година като представител на футболните общности към малцинствата. Там той действа като посланик за организацията. Хая е бил на подобна позиция в Тенис асоциацията, но бе премахнат от нея вчера.