Израелската армия разкри това, което настоява, че са доказателства, че мазето на болница в град Газа е било използвано от групировката ХАМАС за скриване на оръжия и евентуално задържане на заложници, отвлечени на 7 октомври, пише The Times of Israel. Изданието отбелязва, че в момента Йерусалим се опитва да разсее критиките за боевете в близост до лечебни завеедения, за които се смята, че се използват като оперативни бази на терористите.

"ХАМАС се крие в болници. Днес ще разкрием това пред света“, заяви говорителят на Силите за отбрана на Израел контраадмирал Даниел Хагари по време на нощна пресконференция.

Говорейки на английски, Хагари представи доказателства, показващи, че оръжията на ХАМАС се съхраняват под детската болница в Рантиси в Газа, както и снимки на стаи, използвани за задържане на заложници. Една стая, проектирана да изглежда като всекидневна, включваше завеси на прозореца, покриващи облицована с плочки стена и календар на смените на охраната, започващи на 7 октомври, деня, в който ХАМАС изпрати хиляди терористи в Израел, където те избиха около 1200 души и взеха други приблизително 240 души за заложници

В съседна стая имаше стол с женска роба и въже до един от краката му, което според Хагари е доказателство за използвани ограничения.

Столът седеше под част от оборудването, дарено от Световната здравна организация, с бебешка бутилка отгоре и пелени на пода.

"Това е военно престъпление, това е престъпление сре news pic 2
©
щу човечеството“, заяви Хагари, обвинявайки международните организации, финансиращи болниците, че подпомагат терора.

Имаше и мотоциклет, използван от палестинец за транспортиране на заложници в Газа, обвини Хагари, както и нещо, което изглеждаше като импровизирани бани, кухня и вентилационни тръби.

Израел продължава да разследва дали на това място действително са държани заложници, като съдебномедицински екипи са изпратени там в понеделник.

Сред оръжията, открити в мазето на болницата, са били жилетки за самоубийци, гранати, автомати АК-47, взривни устройства, РПГ и други оръжия. Хагари описва района като център за командване и контрол на ХАМАС.

"ХАМАС използва болниците като инструмент за война“, подчерта Хагари.