Хюсеин Ал-Шейх, генерален секретар на Изпълнителния комитет на Организацията за освобождение на Палестина, коментира снощната пресконференция на премиера на Израел Бенямин Нетаняху, заявявайки, че "омразата към провала" на Нетаняху го тласка към "морална, хуманитарна и политическа слепота", което ще доведе до "по-нататъшни кръвопролития, унищожение и разселване, цитира The Times of Israel публикацията на Ал- Шейх в социалната медия X.

"Нетаняху излезе вчера, за да обяви стратегическата цел на войната: пълната реокупация на Ивицата Газа и Западния бряг, забравяйки или игнорирайки, че неговата окупация е обречена и ние сме тези, които ще останем", пише Ал-Шейх.

На съвместна пресконференция с министъра на отбраната Йоав Галант и Бени Ганц, Нетаняху посочи, че Израел ще се противопостави на връщането на палестинската власт в Газа след войната, стремеж, изразен от президента на палестинската власт Махмуд Абас през изминалата седмица, и с който се твърди, че Вашингтон подкрепя.

Газа не може да бъде управлявана от "гражданска власт, която възпитава децата си да мразят Израел, да убиват израелци, да елиминират държавата Израел… власт, която плаща на семействата на убийците въз основа на броя на убитите от тях… власт, чийто лидер все още не е осъдил ужасното клане от 7 октомври, 30 дни по-късно", заяви Нетаняху в речта си, ден по-рано.

Бенямин Нетаняху също така повтори, че Израел ще продължи с военната си офанзива за унищожаването на ХАМАС след клането на терористичната група на 7 октомври.