Френският президент Еманюел Макрон подготвя писмо до своите сънародници, в което заявява, че "пробуждането на антисемитизма във Франция е непоносимо и няма да бъде толерирано",  вестник Le Parisien-Aujourd'hui en France ексклузивно разкри съдържанието на писмото.

Макрон е решил да изпрати отворено писмо до французите преди голям граждански марш срещу антисемитизма, който ще се проведе в Париж и в няколко други френски града.

"Антисемитизмът, независимо от естеството си, независимо от религията, социалната принадлежност, идентичността или расовия контекст, е точно както го описа великият френски писател Емил Зола – отвратителен“, пише Макрон.

Той осъжда терористичната атака, която ХАМАС извърши на 7 октомври в Израел и предизвика страх без граници заради бруталното убийство на 1200 души, включително 40 французи.

По думите на френския президент "тази национална болка се допълва от нетърпимото възраждане на необуздания антисемитизъм", тъй като само за месец във Франция са извършени над 1000 антисемитски прояви.

"Франция, в която нашите еврейски съграждани се страхуват за живота си, не е Франция. Франция, в която французите се страхуват заради религията или произхода си, не е Франция. Ето защо, от името на френския народ, нашите вътрешни сили за сигурност и нашата съдебна система бяха мобилизирани, за да демонстрират силата на закона. Няма да има толерантност към непоносимия антисемитизъм", кантегоричен е Макрон.