Иранският президент Ебрахим Раиси поиска от мюсюлманските страни да класифицират израелската армия като "терористична организация" заради въоръжената й операция в Ивицата Газа, цитира Reuters.

В речта си пред арабски и мюсюлмански лидери, събрани в саудитската столица, Раиси също призова мюсюлманските страни да се подготвят да "въоръжат палестинците", ако "военните престъпления" на Израел продължат.

"Израелската армия трябва да бъде призната за терористична организация", заяви иранският президент по време на извънредната среща на Арабската лига и Организацията за ислямско сътрудничество (ОИС), посветена на войната между Израел и ХАМАС

Терористичната организация, подкрепяна от Иран, който го смята за "освободително движение", е класифициран като терористична организация, от САЩ, Канада и Европейския съюз.

"Сега, когато международните организации станаха безполезни, ние трябва да играем роля", добавя Раиси, призовавайки мюсюлманските страни да "прекъснат всички политически и икономически връзки" с Израел, който Иран не признава. "Няма друг начин освен да се противопоставим на Израел, ние целуваме ръцете на ХАМАС за съпротивата му срещу Израел", заявява Раиси в речта си. Той призовава за "търговски бойкот срещу ционисткия режим, особено в енергийния сектор".

Ебрахим Раиси отново обвини Съединените щати, че са "основният партньор" на Израел "в тези престъпления". "Америка всъщност влезе директно във война, като изпрати кораби" в източното Средиземноморие, заявява той. Пет седмици след началото на войната, предизвикана от кървавата атака на палестинското ислямистко движение ХАМАС срещу израелска територия на 7 октомври, около 1200 души са били убити от израелска страна, според властите, и повече от 11 000 в Газа според Министерството на здравеопазването на правителството на ХАМАС. Посещението на Ибрахим Раиси в Рияд е първото в Саудитска Арабия след изненадващото съобщение през март относно възстановяването на дипломатическите отношения между двете страни след седем години.