"Израелските официални лица стават предпазливо оптимистични, че може да бъде постигнато споразумение за заложниците, държани от ХАМАС, но всяко споразумение вероятно ще бъде временно и ограничено, пише европейската редакция на Politico.

Сделката вероятно ще включва само няколко десетки пленени израелски деца и възрастни хора, сред които някои с двойно гражданство, включително американци, според двама израелски служители, на които е предоставена анонимност.

Формализирането на хуманитарните паузи в Северна Газа спомогна за напредъка на преговорите чрез катарците и египтяните, са признали двамата официални лица. Израелският премиер Бенямин Нетаняху тази седмица се съгласи да въведе четиричасови ежедневни хуманитарни паузи в Газа след почти две седмици натиск от администрацията на Байдън.

Но двамата служители са предупредили, че все още има няколко нерешени въпроса, които лесно могат да провалят сделката, включително бойците на ХАМАС, които крият пълен списък на заложниците, държани в Ивицата Газа. Военното ръководство на ХАМАС също настоява за прекратяване на огъня или по-дълга хуманитарна пауза от една седмица, са заявили израелските официални лица.

По-рано Financial Times, позовавайки се на официален източник, съобщи, че директорът на ЦРУ Уилям Бърнс и ръководителят на израелското разузнаване Мосад Дейвид Барнеа са обсъдили в Катар с властите на страната условията за освобождаване на 10-20 заложници. Al-Arabiya/Al-Hadath също съобщи за преговори за размяна на палестинци в затвори в Израел и около 100 заложника.