Директорът на болницата Ал-Шифа Мохамед Абу Салмия е предопредил, че лечебното заяведение е "на минути от неизбежната смърт", като пациенти умират "с всяка минута". Болницата, която е обежище за хиляди е станала без ток, интернет, вода и медицински консумативи, пише The Guardian.

Болница "Дар ал-Шифа", чието име се превежда като "дом на изцелението", отдавна се смята за жизненоважно място за подслон по време на военните действия. 

"Сега, когато израелските войски обграждат град Газа и се приближават по-близо до болницата, увеличаващите се удари наблизо и върху части от територията на болницата подхраниха опасенията, че съоръжението и хилядите цивилни, укриващи се там, ще се борят да оцелеят при най-лошата поредица от атаки в града", пише британската медия.

Хуманитарната агенция "Лекари без граници", в публикация в социалната мрежа Х, предупреди за тежките условия в болницата, Фабрицио Карбони, регионален директор на Международния комитет на Червения кръст за Близкия и Средния изток, написа, че ситуацията в болницата Ал-Шифа "не може да продължава така".

Израелската страна съобщава, че атакува терористични цели, като се стреми да има възможно най-малко цивилни жертви, а ХАМАС използват цивилните за "жив щит".