Саудитска Арабия е домакин на извънредна среща на върха, която събира страни от ислямския и арабския свят, за да обсъдят влошаващата се ситуация в Газа, съобщи Al Jazeera.

Външното министерство на кралството съобщи новината късно вечерта на 10 ноември, като заяви, че Саудитска Арабия първоначално е планирано да бъде домакин на две срещи на върха, една на Организацията за ислямско сътрудничество (ОИС) и една на Арабската лига, на 11 ноември. Съвместната среща на върха се явява като компромис, след като Саудитска Арабия се консултира с членовете на двете големи организации.

Според обявената информация съвместната среща "ще се проведе в отговор на "изключителните обстоятелства, които се случват в палестинската Ивица Газа, тъй като страните чувстват необходимостта да обединят усилията си и да излязат с единна колективна позиция".

ОИС включва държави-членки от целия ислямски свят, включително съседните на палестинските територии Египет и Йордания, Ливан, Турция и Ирак.

Тъй като Иран многократно предупреждава, че обхватът на войната ще се разшири, ако Израел не спре атаките си, президентът Ебрахим Раиси ще присъства на срещата в Рияд, отбелязвайки първото посещение на ирански президент от 11 години.

"Газа не е арена за думи. Трябва да е арена за действие“, заяви Раиси преди да отпътува за Рияд, добавяйки, че палестинският въпрос се е превърнал в основен проблем не само за мюсюлманския свят, но и за целия свят.

"Зверствата, които сега се извършват от ционисткия режим в Газа, са ясни примери за военни престъпления и престъпления срещу човечеството", е заявил той.

"Американците казват в своите забележки и съобщения, че не искат разширяване на обхвата на войната, но това твърдение по никакъв начин не съответства на техните действия, тъй като горивото за израелската военна машина се осигурява от американците".

Непрекъснатите въздушни удари и наземни нападения, които дойдоха в отговор на атаката на ХАМАС от 7 октомври, убиха 1200 израелци и най-малко 11 000 палестинци, пише катарската медия.

"Израел значително засили атаките си срещу болници през последните дни, а ООН заяви, че животът на един милион деца в Газа "виси на косъм".

Арабската лига, чиято среща трябваше да се проведе се състои от 22 държави, включително Сирия, която беше приета по-рано тази година, след като арабските лидери подновиха преговорите с президента Башар Асад след десетилетие на гражданска война в страната.

Помощник-генералният секретар на блока Хосам Заки заяви тази седмица, че организацията има за цел да демонстрира "как арабите ще се движат на международната сцена, за да спрат агресията, да подкрепят Палестина и нейния народ, да осъдят израелската окупация и да я държат отговорна за нейното престъпления".

Извънредната съвместна среща на върха идва на фона на бурна дипломатическа дейност в региона и извън него. Саудитска Арабия беше домакин на африканско-саудитска среща на върха в Рияд, само ден по-рано, където престолонаследникът принц Мохамед бин Салман призова за прекратяване на войната.