Френският президент Еманюел Макрон заяви, че "Израел трябва да спре да убива малки деца и жени в Газа". В ексклузивно интервю за ВВС в Елисейския дворец  Макрон заяви, че няма "никакво оправдание" за бомбардировките, и че прекратяването на огъня би било от полза за Израел.

Въпреки че признава правото на Израел да се защитава, "ние ги призоваваме да спрат бомбардировките" в Газа, категоричен е той.

Но Макрон също така подчертава, че Франция "ясно осъжда" "терористичните" действия на ХАМАС".

Франция, подобно на Израел, САЩ, Обединеното кралство и други западни държави, счита ХАМАС за терористична организация, припомня британската медия.

На въпроса дали иска и други лидери, включително в САЩ и Обединеното кралство, да се присъединят към призивите му за прекратяване на огъня, той отговоря: "Надявам се, че ще го направят."

Израел заявява, че атакува военни цели в съответствие с международното право и предприема мерки за намаляване на цивилните жертви, като например отправя предупреждения преди ударите и призовава хората да се евакуират.

В речта си ден след конференцията за хуманитарна помощ в Париж, посветена на войната в Газа, Макрон заяви, че "ясното заключение" на всички правителства и агенции, присъствали на тази среща на върха, е, че "няма друго решение освен първо хуманитарна пауза, преминаване към прекратяване на огъня, което ще [ни] позволи да защитим... всички цивилни, които нямат нищо общо с терористите".

"Де факто, днес се бомбардират цивилни граждани, де факто. Тези бебета, тези жени, тези възрастни хора са бомбардирани и убити. Така че няма причина за това и няма легитимност. Затова призоваваме Израел да спре."

Макрон допълва, че не е негова ролята да преценява дали е нарушено международното право.

Споделяме болката на Израел

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху реагира бързо на коментарите на Макрон, като заяви, че държавите трябва да осъдят ХАМАС, а не Израел.

"Престъпленията, които ХАМАС [извършва] днес в Газа, ще бъдат извършени утре в Париж, Ню Йорк и навсякъде по света", се посочва в изявление на кабинета на Бенямин Нетаняху.

В обширно интервю в края на първия ден от ежегодния Парижки форум за мир президентът Макрон също така обсъди и дръги въпроси:

-Опасенията от преливане на насилието от Близкия изток във Франция, като призовава гражданите от всички вероизповедания да бъдат "единни срещу антисемитизма"

-Нахлуването на Русия в Украйна, като заявява, че е "дълг" на Франция да помогне на Украйна, но предполага, че може да дойде време за "честни и добри преговори" с Москва.

-Екстремизмът онлайн, като подчертава, че компаниите Facebook Meta и Google "просто не постигат резултати" по отношение на умереността.

-Опасностите, свързани с изменението на климата, като заявява, че то тласка хората по света към "тероризъм".

Започвайки с интервюто с темата за войната в Газа,  Макрон подчертава, че Франция "ясно осъжда" атаките на ХАМАС срещу Израел на 7 октомври, които предизвикаха войната. Въоръжените бойци на ХАМАС убиха около 1200 души и взеха 240 други за заложници при безпрецедентната трансгранична атака.

"Споделяме болката на Израел. Споделяме и желанието им да се отърват от тероризма. Знаем какво означава тероризмът във Франция." Но той заявява, че няма "никакво оправдание" за продължаващите бомбардировки над цивилни граждани в Газа.

"Това е изключително важно за всички нас заради нашите принципи, защото сме демокрации. Важно е в средносрочен и дългосрочен план, както и за сигурността на самия Израел, да признаем, че всички животи имат значение."

На въпрос от страна на ВВС Макрон е отказал да коментира дали Израел е нарушил международното право в Газа. "Аз не съм съдия. Аз съм държавен глава", е отговаря той и добавя, че не би било правилно да се критикува по този начин Израел - "партньор и приятел", само месец след като е бил нападнат.

Но Макрон заявява, че не е съгласен, че най-добрият начин Израел да "се защити е да има мащабни бомбардировки на Газа", като подчертава, че това създава "недоволство и лоши чувства" в региона, които ще удължат конфликта.

Макрон осъжда нарастващия антисемитизъм и израелските бомбардировки на цивилни граждани

След месец на израелски бомбардировки и почти две седмици след като Израел започна голяма сухопътна офанзива на територията, управляваното от ХАМАС Министерство на здравеопазването на Газа заяви в петък, че 11 078 души са били убити, а 1,5 милиона са напуснали домовете си.

Израел съобщи ден по-рано, че ще започне ежедневни четиричасови военни паузи в части от северната част на Газа, докато продължава офанзивата си. Министърът на отбраната (Йоав Галант) обаче подчерта, че паузите ще бъдат "локализирани" и "няма да отклонят вниманието от военните действия".

Осъждане на антисемитизма

В навечерието на марша срещу антисемитизма в неделя, на който ще присъства голяма част от политическия елит на Франция, президентът Макрон призовава всички френски граждани да осъдят антисемитските прояви "недвусмислено".

Макрон споделя, че Франция има вероятно най-голямата мюсюлманска общност в Европа, както и голяма еврейска общност, и тъй като във Франция и в останалата част на Европа се наблюдава голямо нарастване на антисемитизма, всички френски граждани трябва да бъдат единни срещу него и трябва да "споделят болката или състраданието на палестинците".

След това Макрон преминава към други глобални въпроси, включително пълномащабната инвазия на Русия в Украйна.

Той заявява, че ако се позволи на Русия да спечели войната си, "ще имате нова имперска сила" в Европа, която може да застраши други бивши съветски държави като Грузия и Казахстан, както и целия континент.

"Защото определено това, което Русия прави [в Украйна], е империализъм и колониализъм", подчертава той.

Френският президент допълва, че е "дълг" на неговата страна и на всички държави да подкрепят Украйна в нейната защита. Но той също така заявява, че следващият месец ще бъде критичен, тъй като Украйна се бори да си върне загубените земи в контраофанзивни операции.

"Все още" не е дошло времето Украйна да седне на масата за преговори, смята Макрон и подчертава, че решението за преговори е единствено на Киев. Но добавя, че може да дойде време за "честни и добри преговори, за връщане на масата и намиране на решение с Русия".

Макрон коментира и онлайн екстремизма, ключова тема на Парижкия мирен форум. Той изтъква, че Facebook Meta и Google "просто не изпълняват" дадените от тях обещания за модериране на речта на омразата в платформите им.

Той допълва, че много онлайн платформи нямат достатъчно модератори за съдържание на френски език, като нарича това "срамно" и обещава да ги "притисне" по този въпрос, въпреки че заявява, че TikTok е подобрила броя на модераторите за съдържанието си на френски език.

Макрон смята, че изменението на климата е причина за тероризъм в някои части на света, като спомена конкретно последиците от глобалното затопляне в по-ниските нива на водата в езерото Чад в Западна Африка.

"Вследствие на изменението на климата много семейства, които си изкарват хляба като рибари, [пострадаха]... Много видове просто изчезнаха. И това създаде политика, [която] тласна много хора към тероризъм".

Но на въпроса дали някога се е чувствал потиснат от огромния брой проблеми, пред които е изправен светът, Макрон отговори, че вижда в това "шанс и чест да има отговорност [като държавен глава]".

"Имаме нужда от международно сътрудничество за справяне с глобалните проблеми... Това е уникален шанс."