Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху заяви, че Израелските отбранителни сили (ИОС) ще останат да контролират Газа след войната в коментари, които вероятно ще повдигнат разногласия в международната общност, часове след като заяви пред Fox News, че Израел не иска да окупира отново или да управлява Ивицата, пише The Times of Israel.

По-рано тази седмица Нетаняху коментира пред ABC News, че Израел ще носи "цялостна отговорност за сигурността в Ивицата Газа "за неопределен период" след края на войната срещу ХАМАС.

Последните коментари са направени на среща с кметовете на граничните градове с Газа, първата обща среща, която Нетаняху е провел с тях след войната. Той беше подложен на критики по-рано тази седмица, когато избра да се срещне първо с група от селища кметове.

"Силите на ИОС ще продължат да контролират Ивицата, ние няма да я дадем на международните сили“, е заявил Нетаняху на южните кметове, според съобщение на неговия говорител.

Американски официални лица повдигнаха идеята през последните седмици, че международни сили, вероятно с войски от съседни арабски съюзници, ще гарантират сигурността в Ивицата Газа за междинен период, докато тя може да бъде върната към функциониращо палестинско правителство.

Въпреки това, в коментарите си към южните кметове, Нетаняху категорично е отхвърлил идеята.

Нетаняху също обеща на кметовете, че правителството ще предостави на граничните градове с Газа икономическа помощ, за да компенсира щетите, нанесени по време на клането на 7 октомври.