Властите на Иран предупредиха, че мащабът на страданията на цивилното население, причинени от войната между Израел и ХАМАС, "неизбежно“ ще доведе до разширяване на конфликта, предава Reuters, като пояснява, че изявлението бе предшествано от съобщения за удари по редица болници в анклава.

Коментарите на иранския външен министър Хосейн Амир-Абдолахиан може да засилят опасенията относно това дали дипломатическите усилия на Вашингтон и разполагането на военноморските сили на САЩ в Източното Средиземноморие ще успеят да предотвратят по-нататъшното дестабилизиране на Близкия Изток.

"Поради разширяването на интензивността на войната срещу цивилните жители на Газа, разширяването на обхвата на войната стана неизбежно“, подчерта Амир-Абдолахиан пред катарския си колега Мохамед бин Абдулрахман Ал Тани в четвъртък вечерта.

Иранската държавна телевизия Press TV цитира изявлението, направено по време на телефонен разговор.

Бомбардирането и обсадата на Ивицата Газа от Израел през последния месец създаде хуманитарна катастрофа за хиляди, търсещи лечение и подслон в малкото все още отворени болници, като тези в зоната на бойните действия са в сериозна опасност.

"Израелската армия нанесе едновременни удари по редица болници през последните часове“, обяви говорителят на Министерството на здравеопазването в Газа Ашраф Ал-Кидра пред телевизия Al Jazeera.

Той твърди, че израелски удар е поразил двора на болницата "Ал Шифа“, най-голямата в Газа. Израел отговори, като подчерта, че ХАМАС крият командни центрове и тунели под здравни заведения.

"Докато светът вижда квартали с училища, болници, скаутски групи, детски площадки и джамии, ХАМАС вижда възможност за експлоатирането им“, се казва в изявление на израелската армия.