Израелското министерство на отбраната обяви в четвъртък първото успешно бойно използване на системата за противоракетна отбрана Arrow 3 ("Стрела 3“), предназначена за прихващане на балистични ракети.

"На 9 ноември системата за противоракетна отбрана Arrow 3 беше изстреляна успешно за първи път за бойна употреба. Системата ефективно прихвана цел, изстреляна към Израел в района на Червено море. Това е първото оперативно прехващане, извършено от системата Arrow 3 от разгръщането й през 2017 г.“, съобщиха от пресслужбата на ведомството.

В четвъртък Силите за отбрана на Израел (СОИ) съобщиха, че са прихванали ракета, изстреляна срещу еврейската държава от Йемен.

В края на октомври израелските власти обявиха използването на системата за противоракетна отбрана Arrow 2 за прихващане на ракета земя-земя, изстреляна от йеменските хуситски бунтовници. Тя също беше свалена в района на Червено море, преди да достигне израелска територия.

В израелската многопластова система за противоракетна отбрана системата Arrow 3 заема най-високото ниво. Твърди се, че е в състояние да прихваща балистични ракети извън атмосферата на височина до 100 километра и на разстояние до 2400 км.

На ниво по-долу е противоракетната система Arrow 2, която също е предназначена за прихващане на балистични ракети, но има по-ниски технически характеристики по отношение на скорост, обсег и таван на използване.

Първите две нива се осигуряват от системите "Железен купол“ и "Прашката на Давид“, които са предназначени за прихващане на ракети с малък до среден обсег. За прихващане на ракети от ивицата Газа обикновено се използва системата Iron Dome, предназначена за ракети с малък обсег.