Франция осъди това, което официални лица нарекоха "усилие на Русия за дестабилизация“, което засили онлайн появата на десетки графити със звездите на Давид върху сгради в Париж, пише европейската редакция на Politico.

Според изявление за пресата на Министерството на външните работи на Републкиката, руска мрежа, свързана с онлайн кампании за дезинформация, Recent Reliable News (RRN/Doppelgänger), е участвала в публикуването на първите снимки на графитите и в увеличаването на тяхното разпространение в социалните медии. Френският дигитален пазач Viginum откри мрежа от повече от 1000 бота в X, които публикуваха повече от 2500 публикации в таговете Stars of David миналия понеделник.

Четирима души - включително молдовска двойка, арестувана миналата седмица - са заподозрени в изрисуването на повече от 250 сини звезди на Давид във френската столица, действия, които вероятно ще разпалят безредиците във Франция на фона на вълната от антисемитски действия от началото на войната Израел-ХАМАС. Парижкият прокурор Лор Бекуо заяви във вторник, че "не може да се изключи“, че маркирането е извършено "по изрично искане на някой, живеещ в чужбина“.

В изявлението си министерството заяви, че ще остави работата по разследването на всяко чуждо лице на съдебните власти на страната.

Франция е дом на най-голямото еврейско и мюсюлманско население в Европа и президентът Еманюел Макрон полага усилия да намали напрежението, свързано с войната в Газа.

Министерството на външните работи осъди това, което нарече "дигитална намеса срещу Франция“, заявявайки, че демонстрира как Русия използва "международни кризи“, за да подхранва напрежението и да създава объркване.

След арестите миналата седмица съдия е натоварен с разследването на графитите и дали са поръчани от чуждестранен актьор.

Разследване, водено от Le Monde, цитира източници от разузнаването, сочещи Анатолий Призенко, проруски бизнесмен от Молдова, че стои потенциално зад операцията. Човек, който твърди, че е Призенко, потвърди пред Libération в сряда, че той наистина е отговорен, твърдейки, че целта е била "да се подкрепят евреите в Европа“.