Американски безпилотен самолет MQ-9 Reaper е свален на 8 ноември вечерта край бреговете на Йемен, потвърди представител на отбраната на САЩ пред CBS News.

Представителят на Пентагона уточни, че дронът е действал в международно въздушно пространство, по-точно над международни води в този регион.

Говорител на хутите в Йемен потвърди в социалната мрежа X, че тяхната противовъздушна отбрана е свалила американски дрон.

"Нашата противовъздушна отбрана успя да свали американския дрон MQ-9 Ripper, докато той извършваше враждебна, разузнавателна и шпионска дейност във въздушното пространство на йеменските териториални води“, се посочва в изявлението на самопровъзгласилите се въоръжени сили в Йемен. 

"Йеменските въоръжени сили отстояват законното си право да защитават страната и да се изправят срещу всички враждебни заплахи. Вражеските движения няма да възпрат йеменските въоръжени сили да продължат да провеждат военни операции срещу израелската общност в подкрепа на потисничеството на палестинския народ“, са добавя в изявлението. 

Безпилотните самолети MQ-9 се използват главно за наблюдение и събиране на разузнавателна информация, но могат да нанасят и удари по конкретни цели.

Представителят на Пентагона също е потвърдил пред New York Times свалянето на дрона MQ-9 Ripper, но без да уточнява дали той е бил въоръжен и накъде точно е бил насочен.

"Това е нова ескалация на напрежението между САЩ и групи в Йемен, близки до Иран, Ирак и Сирия", според американския вестник.

Подкрепяните от Иран хути изстреляха ракети срещу Израел миналата седмица. Атаките последваха инцидент миналия месец, при който разрушител на ВМС на САЩ в Червено море свали ракети от Йемен, които потенциално са насочени срещу Израел.

Пентагонът призна миналата седмица, че MQ-9 е прелетял над Газа, за да събере разузнавателна информация за заложници, държани от ХАМАС от 7 октомври.

Централното командване на САЩ в момента оценява инцидента, е коментирал американски служител. Всеки безпилотен самолет MQ-9 струва около 30 милиона долара (55.33 милиона лева), според данни на Конгреса на САЩ, публикувани миналата година.

Хуите публикуваха в социалната мрежа Telegram видео от свалянето на американски дрон над йеменските териториални води.

Твърди се, че скъпият американски дрон е бил свален от стара съветска система за противовъздушна отбрана - "Куб", произведена през 1977 г.