Клубовете от Премиър лийг ще гласуват предложение за забрана на наеми, свързани с играчи, пристигащи в Премиър лийг през януари, пише The Athletic. Мярката е цел да се ограничат временни трансфери между клубове, които имат общи собственици.

Идеята е да се защити цялостта на първенството и да се отвори време за договаряне на дългосрочни сделки. Ако предложението бъде одобрено на 21 ноември, ще спре потенциални наеми като такъв между Ал Хилал и Нюкасъл за Рубен Невеш. Двата клуба са притежание на Саудитския публичен инвестиционен фонд и при наем ще има конфликт на интереси. Португалецът пристигна в Близкия изток от Уулвърхемптън през лятото срещу 55 милиона евро.

Това е част от широка дискусия за замесени трансакции между страни с допирни точки, включително замесени генерални спонсори, които са върху предната част на фланелките.

Въпреки нарастващите притеснения сред клубовете в Англия, Премиър лийг ще одобри промяната на това правило, дори да е само временна мярка в началото. За да бъде приета идеята, 14 от 20 клуба в първия ешелон ще трябва да гласуват "за".

В момента нищо не спира състезатели от Премиър лийг да бъдат продадени, а след това да се върнат в английския елит през следващия трансферен пазар в клуб, който е под същата собственост на новия им. Някои желаят правилото да е постоянно и да покрива два трансферни прозореца.

Нюкасъл и Ал Хилал са в тази категория, както и Манчестър Сити и Челси, които са част от консорциуми, притежаващи множество клубове.