Белият дом обяви във вторник, че не вярва, че израелските сили трябва да окупират отново Ивицата Газа, след като израелският премиер Бенямин Нетаняху коментира, че страната ще носи "цялостната отговорност за сигурността“ в Газа за "неопределен период“ след края на войната, пише CNN.

"Президентът все още вярва, че повторното окупиране на Газа от израелските сили не е добро. Не е добре за Израел; не е добре за израелския народ“, подчерта говорителят на Съвета за национална сигурност Джон Кърби.

"Един от разговорите, които секретарят (Антъни) Блинкен води в региона, е как изглежда Газа след конфликта? Как изглежда управлението в Газа? Защото каквото и да е, не може да бъде това, което беше на 6 октомври. Не може да е ХАМАС“, добави той.

Последното предупреждение от Белия дом идва, след като Нетаняху заяви пред ABC News в понеделник, че Газа трябва да се управлява от "тези, които не искат да продължат пътя на ХАМАС“, преди да добави: "Мисля, че Израел ще, за неопределен период от време, ще носи общата отговорност за сигурността, защото видяхме какво се случва, когато я нямаме“.

Това беше един от първите намеци, които Нетаняху даде относно визията си за следвоенна Газа и предполага различна гледна точка от тази на САЩ, включително собствените изявления на президента Джо Байдън за това как ще изглежда бъдещето на анклава.

В интервю за "60 минути“ на CBS миналия месец Байдън бе категоричен, че би било "голяма грешка“ Израел да окупира Газа. По това време Майкъл Херцог, израелският посланик в Съединените щати, заяви пред Джейк Тапър от CNN, че Израел не възнамерява да окупира Газа след края на конфликта.

През последните седмици се появиха други остри различия между САЩ и Израел, докато войната продължава. Миналата седмица Блинкен настоя пред израелците за "хуманитарна пауза“, за да се позволи на заложници и цивилни да напуснат Газа и да пуснат помощ за палестинците, но беше смъмрен от Нетаняху.

И въпреки настоятелното публично послание на Блинкен, че "цивилните не трябва да понасят последствията от нехуманността и бруталността (на ХАМАС),“ израелските сили продължиха да нанасят удари по цивилни обекти след посещението на висшия американски дипломат. От израелската армия твърдяха, че обектите се използват от ХАМАС

Израелските правителствени служители все още не са уточнили как ще се управлява Газа, ако успеят да премахнат ХАМАС

Министърът на отбраната Йоав Галант заяви във вторник, че Израел "ще запази пълната свобода на действие, за да отговори на всяка ситуация в Ивицата Газа", след като войната приключи. По думите му, "в края на тази "кампания“ ХАМАС, като военна организация или управляващ орган в Газа, ще престане да съществува.“ Коментарите на Галант бяха публикувани на новинарския уебсайт Ynet.

САЩ и техните западни съюзници казват на израелските си колеги от седмици, че Израел трябва да има ясни цели, когато става въпрос за унищожаването на ХАМАС и трябва да се стреми да избегне дългосрочна окупация на Ивицата Газа.

Представители на САЩ по-рано заявиха пред CNN, че не са имали ясна представа за намеренията на Израел в Газа и смятат, че ще бъде трудно ХАМАС да бъде напълно унищожен.

Въпреки очевидните различия между неговата администрация и израелското правителство, Байдън повтори подкрепата си за Израел по време на разговор с Нетаняху в понеделник, отбеляза Кърби.

"Едно от нещата, които президентът изясни на министър-председателя, е, че ние ще продължим да подкрепяме Израел. Ще продължим да гарантираме, че те разполагат с помощта за сигурност, от която се нуждаят, инструментите, оръжията, възможностите да преследват ХАМАС. Това не се е променило от 7 октомври и няма да се промени занапред“, увери Кърби.