Футболната асоциация разследва скандирания срещу трагедията в Хилсбъро по време на вчерашния мач от Премиър лийг между Лутън и Ливърпул на стадион "Кениуърт Роуд“, пише The Athletic. Двубоят завърши 1:1 с изравнителен гол на "червените“ от Луис Диас в продължението на втората част.

Викания от трибуните, засягащи индиректно инцидента от 15 април 1989 година са чути от някои привърженици през второто полувреме. Легендата на Ливърпул Джейми Карагър осъди действията, а мениджърът на мърсисайдци Юрген Клоп призна, че не е чул нищо, но призна, че е срамота за всички, които са скандирали.

Футболната асоциация коментира остро случилото се и допълни, че търси още информация от домакините Лутън и местната полиция.

"Наясно сме със скандиранията по време на вчерашния двубой от Премиър лийг между Лутън Таун и Ливърпул и търсим допълнителни наблюдения от клуба и властите. Силно осъждаме виканията от тази натура и ще продължим да работим пряко със заинтересованите страни, включително клубовете, лигата, фен групите и свързаните власти за проактивно справане с проблема“, пише в комюникето на домакините, които са дебютант в английския елит от този сезон.

"При старта на сезона бях замесен в нещо с феновете, които се събират за скандирания срещу трагедии. Току-що чух това няколко пъти по време на мача. Като привърженици трябва да има съперничество, няма съмнение. Но ние сме по-добри от това. Всички клубове са виновни през годините в различни времена. Но светът, в който живеем сега, смятам, че сме по-добри от това“, призна Карагър.

От Премиър лийг разкриха по-рано през сезона, че се затягат мерките за борба със скандирания срещу трагедии. Всеки, който е признат за виновен ще получи забрана да посещава стадиони и ще е криминално проявен.

На 15 април 1989 година на стадион "Хилсбъро" в Шефилд преди мача Нотингам Форест - Ливърпул 96 фенове на "червените" загиват, след като са притиснати до 4-метрова ограда, която впоследствие рухва. Общо 700 души са ранени.