8-те места, които дават право на участие в Турнира на претендентите за световната титла по шахмат при дамите, вече са заети. Сред участничките в Торонто през следващия април, е и българката Нургюл Салимова, която си осигури това право с второто си място на Световната купа в Баку през лятото.

Победителката в надпреварата ще получи правото да играе в мача за световната титла през 2025 година срещу настоящата шампионка Цзю Вънцзюн от Китай.

Освен 20-годишната Салимова, в Канада ще са още украинката Анна Музичук, рускините Катерина Лагно и Александра Горячкина, китайките Лей Тинцзие и Тан Чжони, както и индийките Рамешбабу Вайшали и Хумпи Конеру.

За момента единствено Конеру не си е осигурила и на теория квотата за Торонто. Практически до края на годината индийката няма как да бъде изместена от позициите си в световната ранглиста. 36-годишната шахматистка е четвърта в световната ранглиста и се очаква да получи право да играе като състезателката с най-висок ранкинг, която не си е спечелила квота.

Останалите 7 вече си гарантираха мястото в Турнира на претендентите с постиженията си през годината.

34-годишната Лагно и 25-годишната Горячкина се класират като първа и втора на Гран При веригата през 2022/23. 

20-годишната Салимова и 34-годишната Музичук ще са като втора и трета на Световната купа, която бе спечелена от Горячкина.

22-годишната Вайшали и 32-годишната Тан взимат визи заради първото и третото си място на FIDE Grand Swiss, който завърши в неделя на остров Ман.

27-годишната Лей ще играе като подгласничка на Цзю в последния мач за световната титла.