Южноафриканската република, която в момента няма посланик в Израел, отзовава другите си дипломати от еврейската държава, съобщава германският вестник BILD.

Министърът на външните работи на страната Наледи Пандор обясни, че един от въпросите на дневен ред е дали отношенията между двете страни може да се запазят на сегашното ниво. Южна Африка е "изключително загрижена от продължаващите убийства на деца и невинни цивилни“ в Ивицата Газа, цитира изданието думите й.

По-рано Министерството на външните работи на Хондурас обяви решението си да отзове за консултации посланика на страната в Израел, предаде Reuters, като поясни, че решението е заради предполагаеми нарушения на хуманитарното право в Ивицата Газа.

Посланикът на Бахрейн в Израел също се е върнал в родината си. Манама обяви и прекъсването на икономическите връзки с еврейската държава. На свой ред израелският посланик в Бахрейн също е напуснал територията на кралството.

След докладите за ударите по бежанския лагер Джабалия Йордания също взе решение да изтегли дипломатическия си представител от Тел Авив.