Френският президент Еманюел Макрон обяви, че на 9 ноември в Париж ще се проведе "хуманитарна конференция“ и повтори призивите за примирие в офанзивата на Израел в ивицата Газа, за да защити цивилните, съобщи France 24.

Френският президент съобщи, че конференцията ще се проведе "в рамките" на Парижкия форум за мир, който ще бъде следващата седмица във френската столица.

"Призоваваме за примирие, защото борбата срещу тероризма не оправдава жертването на цивилни“, подчерта Макрон пред репортери по време на посещение в опустошения от бурята регион Бретан, според доклади на френските медии.

Това става след като по-рано френското външно министерство поиска от Израел обяснения, след като израелски удар поразиха сграда на Френския институт в ивицата Газа.

"Помолихме израелските власти да съобщят незабавно... осезаемите елементи, които са мотивирали това решение“, се посочва в изявление на външното министерство, добавяйки, че в сградата по време на атаката не е имало служители или френски граждани.

Редакцията на Agence France-Presse в Газа също е обстрелвана от израелските сили в петък, причинявайки "значителни щети“ на сградата, но без жертви сред персонала на AFP, който е евакуиран в южната част на Газа, се посичв в изявление на френския новинарски канал в X.