Олимпийският шампион Александър Зверев няма да участва в турнира от сериите АТП 250 Sofia Open 2023.

Германецът, който трябваше да е водач в схемата на състезанието, оттегли подадената в последния момент заявка по решение на своя треньорски екип.

От щаба му са преценили, че е по-добре усилията на тенисиста да бъдат съсредоточени върху участието му във Финалите на Асоциацията на професионалните тенисисти в Торино, които са между 12 и 19 ноември.

Зверев си осигури място в заключителния турнир на най-добрите осем тенисисти в последния момент, поради което програмата му претърпя промяна в последния момент.

"Като турнирен директор и от името на многобройните фенове на тениса изразявам изключително разочарование. Същевременно оставам уверен, че турнирът ще запази високото си качество благодарение на останалите звезди от световна класа. Турнирът остава и великолепна възможност за развитие на българските играчи, които ще имат шанс да се изправят срещу някои от най-добрите тенисисти в света", коментира турнирният директор Орлин Станойчев.

Позицията на водач в основната схема заема Лоренцо Музети. След отказването на Зверев последното място в жребия получава сънародникът му Максимилиан Мартерер, който е бивш четвъртфиналист на Sofia Open 2018.

Участие в турнира отказаха още Томас Мартин Ечевери (Аржентина)  и Кристиан Гарин (Чили).