Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен започна поредица от срещи с арабски лидери в Йордания, докато продължава своите дипломатически совалки в Близкия изток след началото на войната между Израел и "Хамас", пише The Times of Israel.

Блинкен се е срещнал първо с временния министър-председател на Ливан Наджиб Микати, чиято икономически и политически опустошена страна е дом на "Хизбула", подкрепяна от Иран терористична група, враждебна на Израел.

Нито Блинкен, нито Микати са говорили с репортери в началото на срещата си в хотел в Аман. Блинкън не е говорил публично, докато е позирал за снимки с външния министър на Катар, чиято страна се превърна в най-влиятелния преговарящ с "Хамас" и е ключова за преговорите за ограниченото освобождаване на заложници, държани от групата, както и за убеждаването й да допусне чуждестранни граждани да напуснат Газа и да преминат в Египет.

По-късно Блинкен ще проведе обща среща с външните министри на Катар, Йордания, Египет, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства, както и с председателя на изпълнителния комитет на "Организацията за освобождение на Палестина". Всички страни осъждат тактиката на Израел срещу "Хамас", която според тях представлява "незаконно колективно наказание над палестинския народ".

Блинкен ще се види и с краля на Йордания Абдула II, чиято страна тази седмица отзова посланика си в Израел и експулсира пратеника на Израел, като го помоли да не се връща в страната, докато кризата в Газа не приключи.