Колумбийското правителство оповести, че крайнолявата партизанска групировка "Армия за национално освобождение" (Еjеrcito de Liberaciоn Nacional - ELN), е отвлякла през уикенда на бащата на футболиста от Ливърпул и колумбийския национален отбор Луис Диас.

Мирната делегация на правителството, която в момента преговаря с ELN за разоръжаването на партизаните, призна, че е официално информирана, че отвличането е извършено от подразделение, което принадлежи на ELN.

"Настояваме ELN да освободи незабавно г-н Луис Мануел Диас и заявяваме отсега, че те са изцяло отговорни за осигуряването на живота и неприкосновеността му", каза Оти Патиньо, който ръководи правителствената делегация.

ELN е едно от най-старите партизански движения в Колумбия, като е създадено през 1964 година. Идеологията на въоръжената групировка е комунизъм и марксизъм-ленинизъм. Движението има дългогодишна практика да отвлича хора от богати и известни семейства, за да иска после откупи освобождаването им. Заради тези си действия ELN е обявена за терористична организация от Колумбия, Европейския съюз, САЩ и Канада.

Двамата родители на Диас бяха похитени от въоръжени мъже на мотоциклети в събота на бензиностанция в малкия град Баранкас, Ла Гуахира. Майката на играча, Силенис Маруланда, бе спасена в рамките на няколко часа от полицията, която постави пътни заграждения около населеното място с 40 000 души, което се намира близо до границата на Колумбия с Венецуела.

Бащата на Диас остава в неизвестност, което кара специалните сили да го търсят в планинската верига, която е между двете страни и е покрита с гъсти гори. Властите предложиха и награда от около 40 000 паунда за информация, която да доведе до бащата на Луис.

26-годишният състезател отсъстваше от двубоя на Ливърпул срещу Нотингам Форест в неделя, както и в успеха на мърсисайдци над Борнемут с 2:1 като гост за Купата на лигата на първи ноември.

Съотборниците на Диас изразиха солидарността си с колумбиеца, вдигайки една от фланелките му на терена, когато вкараха първия гол за победата над Нотингам  с 3:0.