Шведският нападател Никлас Бекстрьом, който е една от звездите на тима от Националната хокейна лига (NHL) на Съединените щати и Канада Вашингтон Кепитълс, обяви че спира с хокей за неопределено време. Като причина за това състезателят посочва, че се налага да обърне по-сериозно внимание на здравето си.

В средата на юни миналата година Бекстрьом претърпя операция на лявото бедро и пропусна първата част от сезон 2022/2023, изигравайки 39 от 82 мача през редовния сезон. От началото на настоящата кампания шведът беше на леда във всичките осем срещи на отбора и има една асистенция.

"Като се има предвид продължаващата ми контузия, реших да сложа край на кариерата си за неопределено време – коментира ситуацията Бекстрьом пред клубния сайт на Вашингтон Кепитълс. - Това е трудно решение, но вярвам, че е правилното за моето здраве в момента. Искам да благодаря на моите съотборници, на клуба и на феновете за тяхната непоколебима подкрепа по време на този процес. Моля за спокойствие в момента, докато определям следващите си стъпки".

35-годишният швед беше избран под номер 4 от Вашингтон в драфта на НХЛ през 2006 година, а от 2007 година играе за тима.

Бекстрьом е сребърен медалист от Олимпиадата в Сочи 2014 и двукратен световен шампион (2006, 2017). В НХЛ шведският нападател им 271 гола и 762 асистенции в 1105 мача.

"Заставаме зад Никлас и ще го подкрепяме през целия този процес. Знаем колко усърдно е работил и колко е решен да възстанови напълно здравето си. Клубът стои изцяло зад него, докато той си взема почивка и отделя време, за да възвърне здравословното си състояние", каза генералният мениджър на Вашингтон Брайън МакЛелан.

Бекстрьом е един от двамата играчи в историята на Вашингтон с 1 000 мача и 1 000 точки, заедно с Александър Овечкин.

Той помогна на столичани да спечелят Купа "Стенли" през 2018 година.