Съединените щати и Израел обмислят да изпратят мироопазващи сили в Ивицата Газа, ако ХАМАС бъде победена в настоящия конфликт. Това съобщи Bloomberg, позовавайки се на източници.

В Газа може да бъде изпратена мироопазваща мисия от въоръжените сили на няколко държави, включително САЩ. Така анклавът ще попадне под контрола на страни от Близкия изток, като Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства, с подкрепата на САЩ, Великобритания, Германия и Франция.

Вторият вариант, както съобщава Bloomberg, включва организиране на мироопазваща мисия, подобна на тази, заложена в споразумението от 1979 г. между Египет и Израел. Както посочиха източниците на агенцията, Израел смята, че този вариант заслужава внимание.

Според третия вариант Ивицата Газа ще премине под наблюдението на ООН, но Израел смята този план за неподходящ. Както отбелязват събеседниците на Bloomberg, преговорите са на ранен етап и някои американски служители смятат изпълнението на тези планове за малко вероятно. Ръководителят на пресслужбата на Съвета за национална сигурност на Белия дом Адриен Уотсън заяви пред агенцията, че "не се обсъжда изпращане на американски военни сили в Газа като част от мироопазваща мисия“.

Други източници подчертават, че дори малък контингент от американски войски в Газа би било "политически рисковано“ решение. Освен това все още не е ясно доколко арабските страни са заинтересовани да участват в мироопазващата мисия.

Както заяви по-рано държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен, Вашингтон признава, че управлението на Ивицата Газа временно ще се осъществява с участието на някои държави от Близкия Изток и международни организации.