Египет няма да позволи регионалните проблеми да бъдат решени за сметка на неговите територии и е готов да пожертва милиони животи, за да запази Синайския полуостров. Това заяви премиерът Мустафа Мадбули на среща със старейшините на Северен Синай в град Ел-Ариш, предава ТАСС.

Мадбули подчерта, че през цялата история всички заплахи за сигурността на Египет са идвали от Синай. "Баща ми ми разказа своята история, колко негови колеги са пожертвали живота си за тази земя <...> Ето защо сме готови да платим милиони животи за всяка песъчинка тук“, заяви египетският премиер. "Това е ясно послание, което отговаря на много въпроси – продължи той. – Египет никога няма да позволи нещо да му бъде наложено и ние няма да позволим регионален проблем да бъде разрешен за наша сметка“.

След началото на нов кръг от ескалация в Близкия изток, египетският президент Абдел Фатах ас Сиси категорично отхвърли идеята за преместване на палестинците от Ивицата Газа на територията на Арабската република и предупреди, че няма да допусне Синайският полуостров да стане база за военни операции на страните в израелско-палестинския конфликт.