Обединеното кралство, Нидерландия и Франция проучват възможността за изпращане на хуманитарна помощ в Ивицата Газа по море, съобщава британският вестник The Financial Times.

Предложението е направено от френския президент Еманюел Макрон и и.д. премиер на Нидерландия Марк Рюте "по време на отделни посещения в Израел миналата седмица". Обединеното кралство също обмисля тази възможност, френският лидер вече я е обсъдил с премиера Риши Сунак "по време на телефонен разговор“ на 29 октомври, отбелязва изданието.

"Морският път остава една от опциите, с които разполагаме. Знаем, че Франция вече е изпратила един кораб за оказване на медицинска помощ. Ние и многото ни партньорски държави присъстваме военно в Кипър", отбеляза и.д. министър на отбраната на Нидерландия Кайса Оленгрен в отговор на искане на изданието да коментира информацията.

Преговорите между страните "все още продължават“ и партньорите ще трябва "да установят как точно трябва да работи този маршрут“. Тази схема обаче "може да не достигне етапа на изпълнение“: доставките по море "почти неизбежно ще изискват временно прекратяване на огъня“ между Израел и ХАМАС, тъй като единственото пристанище се намира в град Газа, който представлява "главната цел на продължаващата сухопътна операция“ на еврейската държава.

В същото време Оленгрен също така посочи, че в рамките на подобни доставки ще бъде възможно да се предвиди механизъм за инспекция от израелските сили, който ще въведе "елемент на доверие“. Все още не е ясно дали еврейската държава ще се съгласи с подобен план. Както отбеляза пред изданието представител на израелските власти, страната ще приеме схема за хуманитарни доставки по море до Ивицата Газа само при условие "наличието на механизъм за проверка“ по отношение на товари, транспортирани на кораби.