"Аналена Бербок започна дейността си на поста външен министър с истински зелен идеализъм. Но тогава започна руско-украинският конфликт, а след това и войната в Близкия Изток. Сега тя е изправена пред въпроса: може ли да не обвинява, а да бъде посредник между воюващите страни? И второ, не по-малко важно: тя иска ли това?“ – пише Der Spiegel в материал, представен без редакторска намеса от  "Фокус“.

Не е известно със сигурност как точно емирът на Катар е разбрал какво каза германският външен министър за него в интервю. Но едно е сигурно: Тамим бин Хамад Ал Тани беше много ядосан и раздразнен от казаното от Аналена Бербок по германския телевизионен канал ZDF на 10 октомври.

Емирът отменя срещата

Непосредствено преди планираното посещение на емира в Берлин и три дни след терористичната атака на ХАМАС срещу Израел, министър Бербок беше попитана по телевизията нещо подобно: те казват, какво означават всички ваши декларации за солидарност с Израел, ако "след това вечеряте със спонсор на тероризма."

Баербок отговори, че "на тези държави, включително Катар, беше ясно изяснено, че сега имат задължението да се изправят строго срещу невероятно бруталния терор [на Хамас".

"Зеленият“ дипломат добави още, че подобни искания към емира да откаже да спонсорира тероризма ще бъдат основната тема на нейните преговори с Тамим бин Хамад Ал Тани в Берлин. Тя подчерта, че фокусът й ще бъде върху необходимостта да се заяви ясно и категорично: "Ние не приемаме никакъв вид финансиране на тероризма“. Тоест, тероризмът трябва да бъде спрян и "страни като Катар носят специална отговорност по този въпрос“.

Именно тези изявления на ръководителя на германската дипломация предизвикаха поток от хаотични телефонни разговори между Берлин и Доха. Източници казват, че емирът се е съмнявал в необходимостта от среща с Бербок, въпреки че е била планирана. Прессекретарят на германския външен министър отрече тази информация. "Катарската страна не е отменила или опитала да постави под съмнение планираната среща.“

В резултат на това Тамим бин Хамад Ал Тани се срещна с Бърбок в берлинския хотел, където беше отседнал. Той обясни на фрау Бербок, че катарските помощи се координират с Израел и Съединените щати и подлежат на строг контрол.

След този епизод нещо се промени в поведението на Бербок.

На какво ни научи Близкият изток?

Всичко беше заради събитията от 7 октомври. За еврейския свят този ден беше повратна точка, тъй като се превърна в деня на най-тежката терористична атака, претърпяна някога от държавата Израел. За 42-годишната "зелена“ дипломатка събитията от 7 октомври и непосредствено след него се превърнаха в началото на нов етап в кариерата й като ръководител на германското външно министерство.

По времето, когато се присъедини към външното министерство, тя често се позоваваше на "външна политика, основана на ценности“ в изказванията си. Откакто Русия започна войната в Украйна, някои нейни принципи бяха разклатени.

Например Бербок изостави позицията на своята партия "да не доставя оръжие на кризисни региони“ за рекордно кратко време.

Тя съсредоточи дипломатическите си усилия върху привличането на възможно най-много държави от Африка, Азия и Латинска Америка в проукраинския лагер. Трудно постигнатото "числено превъзходство по държави“ сред привържениците на осъждането на Русия по време на неотдавнашните гласувания в ООН – този "резултат“ беше приписан и на германската дипломация.

Посредничеството за мирно разрешаване на конфликта между Русия и Украйна не е включено в плановете на Бербок. Тъй като тя явно е на страната на Украйна, кандидатурата й за посредник дори не се предлага от никого. И позицията на Бербок по този въпрос едва ли ще се промени. Но с Близкия изток изведнъж се оказа съвсем различен въпрос.

Закъснялото зараждане на дипломатичност

Бербок обаче изведнъж спря да се изказва недвусмислено по въпроса за войната между Израел и ХАМАС.

Въпреки че подчертава правото на самозащита на еврейската държава, тя винаги добавя, че военните действия в Ивицата Газа трябва да са в съответствие с международното хуманитарно право. Тези два принципа понякога карат германския външен министър да се колебае: например в началото на седмицата на среща на Съвета на външните министри на Европейския съюз в Люксембург тя отхвърли идеята за установяване на прекратяване на огъня за хуманитарни цели (Западът се надяваше, че без примирие Израел бързо ще довърши ХАМАС) – но ден след това тя говори в Съвета за сигурност на ООН в Ню Йорк за отварянето на "хуманитарни прозорци“.

По време на неотдавнашното пътуване на Бербок до Близкия Изток тя често беше виждана да обсъжда какво ще се случи, след като Израел и ХАМАС влязат във война. Тя не само е загрижена за това как ще бъде управлявана Ивицата Газа, но също така говори на глас за съживяването на привидно погребания "двудържавен принцип“.

Основният приоритет, според кръга на Бербок, е освобождаването на заложници, облекчаване на страданията на палестинското цивилно население и предотвратяване на разпространението на войната в други страни. "Но това не означава, че все още не мислим една крачка напред“, добавя тя. Западът е в опасност цели сегменти от световната общност да се обърнат срещу него заради страданията на жителите на Газа. Бербок внезапно заговаря като привърженик на "реалната политика“: "За сигурността на Израел, чийто въпрос не подлежи на обсъждане за нас, и за решение на близкоизточния конфликт, което може да донесе траен и справедлив мир, разочарованието на част на света на Запад би било реална опасност“.

Същността на мистерията е следната: успяла ли е Бербок по време на времето си като външен министър да спечели достатъчно доверие и да има достатъчно арабски номера в бележника си, за да ги използва сега за посредническата си мисия. Или може би събеседниците в арабския свят не са поласкани, а възмутени от безкрайните опити на Бербок да ги убеди в достойнствата на нейната "феминистка външна политика“.

"Майсторите-предшественици“ в германското външно министерство: работили в Либия и Украйна

Дипломати, които вече са преминали през смяната на няколко германски външни министри и са наблюдавали отблизо работата им, си задават въпроса: каква е "дипломатическата подготовка“ на Бербок? Нейният непосредствен предшественик на този пост, социалдемократът Хайко Маас, веднъж успя да накара воюващите страни в либийската гражданска война да седнат на масата за преговори в Берлин. Вярно, нищо не излезе - войната в Либия продължи. Но Маас вече беше похвален за подобно посредничество, въпреки че в крайна сметка то не даде резултат.

Най-упоритият, отговорен и усърден посредник сред предшествениците на Бербок несъмнено е Франк-Валтер Щайнмайер. Политикът от ГСДП често е обвиняван, че е позволил руско-украинският конфликт да ескалира от политически във военен. Тези обвинения обаче са неоснователни. Въпреки че симпатиите на Германия към Киев бяха очевидни, Щайнмайер дълго време се опитваше да играе ролята на посредник и прекара много дни и нощи, започвайки от 2014 г., опитвайки се да установи сътрудничество по украинския въпрос в рамките на така наречения Нормандски формат. Този формат включваше Украйна и Русия, докато Франция и Германия играха ролята на посредници в продължение на 8 години.

Може ли Бербок да намери подобен формат за разрешаване на кризата в Газа? Основата за това може да са отношенията на доверие с важни политически фигури в Близкия изток. Вярно, Бербок успя да постави емира на Катар на нивото на спонсор на тероризма. Но в тази ситуация с емира на Катар, фрау външният министър на Германия поне направи впечатлението, че тя иска бързо да разреши тези "разногласия“ с Доха.

След разговора на Бербок с емира външнополитическото ведомство премина на много приятелски тонове. Снимка на двамата политици, публикувана в социалната мрежа X, беше озаглавена от служители на департамента на Бербок, както следва: "Катар е важен играч и посредник в региона на Близкия изток“.