Бившият директор по политическото планиране на Държавния департамент на САЩ Денис Рос вярва, че сред арабските страни, които се противопоставят на Израел, има такива, които наистина искат той да спечели във войната срещу ХАМАС.

"Израел не е сам в убеждението си, че трябва да победи ХАМАС. В разговорите си през последните две седмици с арабски представители от целия регион, които познавам от дълго време, всички ми казаха, че ХАМАС в Ивицата Газа трябва да бъде унищожен“, пише дипломатът в статия за американския вестник The New York Times.

В материала Рос споделя, че представители на страните от Близкия Изток "дадоха да се разбере, че ако ХАМАС се възприема като победител, това ще утвърди идеологията на групировката, ще даде тласък на Иран и неговите поддръжници и ще накара собствените им правителства да се отбраняват“.

По-специално, експертът отбелязва, че Саудитска Арабия, например, е изключително скептична към ХАМАС и се изказва против Иран на международната арена.

"Но те го казват насаме. В публичното пространство те заеха съвсем различна позиция. Малко арабски държави открито осъдиха избиването на повече от 1400 души от ХАМАС в Израел. Защо? Защото арабските лидери разбират, че ако Израел отмъсти и палестинските жертви и страдания се увеличат, собствените им граждани ще бъдат възмутени“, заключава Рос.