Въоръжените сили и системите за противовъздушна отбрана на Саудитска Арабия са приведени в повишена бойна готовност след сблъсъци с йеменските бунтовници от движението "Ансар Аллах“ (хуси), съобщава Bloomberg, като се позовава на източници.

Според разпространената информация, съответната заповед е била дадена на всички части на Въоръжените сили на кралството, след като бунтовниците са се опитали да нанесат ракетна атака срещу Саудитска Арабия преди няколко седмици. Ракетата е била прихваната от системи за ПВО. Като друга причина за решението на Рияд се посочва смъртта на четирима саудитски войници в резултат на сблъсъци с бунтовници в южната провинция Джизан на границата с Йемен.

Сблъсъците започнаха, след като бунтовниците изстреляха крилати ракети и дронове към Израел на 19 октомври, които според Пентагона са били прихванати от американски разрушител в Червено море.

Според Bloomberg саудитският министър на отбраната принц Халед бин Салман Ал Сауд ще се срещне с високопоставени служители на администрацията на Байдън във Вашингтон, за да обсъдят въздействието на войната между Израел и ХАМАС, както и ситуацията в Йемен.

Саудитското правителство и представители на хусите не са отговорили на искането на Bloomberg за коментар.

В Йемен конфронтацията между правителствените сили и привържениците на "Ансар Аллах“ продължава от август 2014 г. Тя навлезе в най-активната си фаза с нахлуването в страната през март 2015 г. на коалиция, водена от Саудитска Арабия. През април 2022 г. страните в конфликта успяха да се договорят за примирие, което изтече на 2 октомври.