Израелските власти признаха за съществуването на документ от Министерството на разузнаването на страната, който предлага преселването на 2,3 милиона жители на Ивицата Газа в египетската част на Синайския полуостров, съобщава вестник The Times of Israel.

Кабинетът на израелския премиер Бенямин Нетаняху определи документа като "концептуален“, който излага само една от хипотетично възможните алтернативи. От редакцията отбелязват, че документът е с дата 13 октомври.

В текста се очертава идеята за преместване на жителите на Ивицата Газа в палаткови градове в северната част на Синайския полуостров, изграждане на постоянни градове там и създаване на хуманитарен коридор. В същото време Министерството на разузнаването предлага да се създаде специална зона за сигурност в Израел, която да попречи на палестинските бежанци да влизат в страната.

Изданието подчертава, че в документа не се споменава нищо за това какво ще се случи в Ивицата Газа след преселването на палестинците. В същото време авторите на статията наричат този сценарий "най-желаният за сигурността на Израел“. Според източник на вестника в правителството на страната не е имало сериозни обсъждания на предложението.

"Въпросът за "деня след това“ не е бил обсъждан на нито една официална платформа в Израел, която в момента е фокусирана върху унищожаването на административния и военния капацитет на ХАМАС“, цитира изданието изявление на кабинета на министър-председателя Бенямин Нетаняху.