Военната операция на Израел в Ивицата Газа, започнала в отговор на нападението на палестинската групировка ХАМАС на 7 октомври, е навлязла в третата си фаза, която включва разширяване на сухопътните операции в анклава. Това обяви премиерът на еврейската държава Бенямин Нетаняху на заседание на правителството, предава ТАСС.

"Ние сме в разгара на война. Поставихме си ясна цел: да унищожим военния и административен потенциал на ХАМАС. Правим това систематично. Първоначалният етап на блокадата е завършен. Вторият етап е непрекъснато продължаващи въздушни атаки. Третият етап е разширяване на наземното проникване в Ивицата Газа. Израелските отбранителни сили правят това с премерени, много мощни стъпки, систематично се движат стъпка по стъпка", цитира правителствената пресслужба думите на премиера.

Нетаняху добави, че сухопътните операции в Ивицата Газа също включват усилия за освобождаване на заложниците, държани от ХАМАС. "Тази маневра [наземните действия на израелската армия] дори отваря възможности за освобождаване [на заложниците] и ние няма да ги пропуснем. Кампанията ще отнеме време, ще има неочаквани пречки, ще има трудности, ще има загуби, ще има изненади, но в крайна сметка ви обещавам едно нещо: ХАМАС ще бъде свален, ХАМАС ще бъде победен, ще има друга Газа“, увери той.

Нетаняу допълни още, че израелските военни са в повишена бойна готовност по северните граници, където продължават обстрелите от Ливан. "Успоредно с това работим активно за сдържане на северния фронт. Отново казвам на [шиитската организация] "Хизбула“: ще допуснете грешката на живота си, ако решите да се намесите напълно в кампанията. Ще получите удар, който дори не можете да си представите“, предупреди той.

Междувременно Израелските отбранителни сили съобщиха в Telegram канала си, че през нощта са използвали изтребители, за да ударят цели на "Хизбула“ в Ливан.

"Изтребители на Ираелските отбранителни сили удариха терористичната инфраструктура на "Хизбула“ в Ливан, включително оръжия, постове и съоръжения, използвани от тях“, се казва в изявление на военните на еврейската държава.