В края на най-успешния сезон в кариерата си, Франсис Тиафо се насочва към България, за да стане част от Sofia Open 2023. Годината е повече от продуктивна за американеца, който дотук има две титли. През април настоящият № 14 в световната ранглиста спечели трофея на клей от сериите АТР 250 в Хюстън, като на финала надви аржентинеца Томас Мартин Ечевери в два тайбрека.

В кариерата на 25-годишния тенисист това бе вторият триумф, след като от дебютния му бяха изминали повече от 5 години. Той датира от февруари 2018-а година в Делрей Бийч, САЩ.

Този юни възходът на родения в Мериленд продължи в Щутгарт, където стигна до първата си титла на трева. Той надигра на финала представителя на домакините Ян-Ленард Щруф. Тиафо завърши колекция от ATP трофеи на всички настилки след тези на хард в Делрей Бийч и клей в Хюстън.

Миналата година 14-ият в таблицата изпусна други две отличия, губейки финалите в Токио и Ещорил. На португалска територия има още един неуспешен финал от сериите ATP 250 през 2018-а, а отстъпи на същата фаза и във Виена през 2021 г.

Като юноша Франсис печели много състезания и достига до № 2 в света. На 15 години Тиафо става най-младият победител в популярното състезание Orange Bowl, а 4 месеца по-късно триумфира и в Easter Bowl - още една престижна надпревара за юноши. Джон Макенроу през далечната 1976 г. бе последният, постигал такъв дубъл.

Вече на 25, американецът е готов за ново предизвикателство - дебют на Sofia Open.