Семейства на заложници, държани от бойци на "Хамас" в ивицата Газа, предупредиха, че ще започнат протести, ако израелският премиер Бенямин Нетаняху и министърът на отбраната Йоав Галант не се срещнат с тях днес, предаде Associated Press.

Говорител на семействата е заявил, че те планират да се съберат на централния площад в Тел Авив.

Те искат срещата заради засилените опасения за близките си, след като Израел засили атаките срещу ивицата Газа снощи.

Твърдението на израелската армия, че се насочва към подземната инфраструктура на "Хамас", породи опасения сред семействата, че военните лидери не се интересуват от живота на заложниците, за които се смята, че са в тунелите.

"Хамас" обяви по-рано, че не може да освободи заложниците, заловени при нахлуването в Южен Израел на 7 октомври, докато не бъде договорено прекратяване на огъня.

Израел смята, че "Хамас" бави преговорите за заложниците като тактика за забавяне на сухопътната офанзива на израелската армия в ивицата Газа. Това е заявил високопоставен израелски служител пред The ​​Times of Israel по-рано.

По време на нападението срещу Израел на 7 октомври "Хамас" уби над 1400 души, повечето от които цивилни, и взе над 200 заложници, включително жени, деца и възрастни хора, които държи в плен в ивицата Газа.

Междувременно палестинската въоръжена групировка освободи четирима заложници "по хуманитарни причини" и заяви, че близо 50 заложници са били убити при израелските бомбардировки над ивицата Газа.