"Унищожаването на ивицата Газа и прогонването на 2 милиона жители от анклава ще създадат катастрофа за много десетилетия, ако не и за векове". Това е заявил руският външен министър Сергей Лавров в интервю за беларуската агенция БелТА .

"Ако Газа бъде унищожена, ако 2 милиона жители бъдат изгонени от нея, както твърдят някои политически фигури в Израел и в чужбина, това ще създаде катастрофа за много, много десетилетия, ако не и векове“, е коментирал Лавров.

"Затова, разбира се, трябва да спрем. И трябва да обявим хуманитарни програми, за да спасим населението, което е под блокада: няма вода, няма ток, няма храна, няма топлина, нищо от това", е добавил министърът.

Лавров е посочил, че руската проекторезолюция, която Руската федерация "съвместно с Китай и арабските страни" прокарва в Съвета за сигурност на ООН, е насочена към постигането именно на тези цели, но САЩ с действията си във връзка с този проект, потвърди, че "тяхната задача включва по всякакъв възможен начин да подкрепят Израел във всички негови действия".

Според Лавров Русия поддържа контакти с Израел в пълен обем и изпраща сигнали за необходимостта от намиране на мирно решение на конфликта. "Изпращаме сигнали на израелците, поддържаме пълни контакти с тях, нашият посланик комуникира редовно с тях, изпращаме сигнал за необходимостта все още да търсим мирно решение, а не да завършим обявената стратегия за изгорена земя в Газа", е допълнил той.

Лавров е припомнил как навремето самите САЩ са искали да се проведат избори в Газа, защото там "трябва да има демокрация". Русия, както е посочил Лавров, тогава е предупредила, че настроенията в обществото там са радикални и резултатът може да бъде неблагоприятен за възможността за преговори с Израел. В резултат на изборите "Хамас" спечели и американците не признаха резултатите. "Това е такова безразсъдство в тяхната политика, освен ако не е студен разчет, който се състои в това да създават дразнители и да провокират нестабилност с всякакви средства, а след това да идват и да уреждат нещата по свое усмотрение", е отбелязал ръководителят на руското външно министерство.