Стотици имигранти, които работеха по строежите на стадионите за Мондиал 2022 в Катар все още не са получили бонусите си, пише The Athletic. В същото време местните им колеги, които са били на площадките редом с тях, вече са прибрали възнагражденията си.

Работниците, дошли от чужбина са съставлявали 75 % от работната ръка, отговаряща за подготовката на съоръженията.

През септември емигрантската работна сила изпрати писмо до шейх Джасим бин Хамад Ал Тани, който е брат на настоящия емир на Катар, изпълняващ функцията председател на ръководния комитет във Върховния комитет. Ал Тани доскоро бе и фаворит за закупуване на Манчестър Юнайтед.

"През последните 12 години работната сила е състевена от опитни, талантливи и отдадени професионалисти измежду повече от 50 страни. Емигрантските служители, които са около 75 % от работниците, включително директни изпълнители, консултанти и командировани, бяха посланици на цялата държава и подкрепяха правото на Катар да приеме турнира сякаш е тяхна собствена родина.

Следователно е съкрушително да научим, че те са изключени от получаването на бонуси за края на надпреварата, което е редовна практика в индустрията по цял свят за събития от такъв характер.

Трябва да се отбележи, че въпреки сериозните финансови съкращения през 2020 година, емигрантският екип остана отдаден на проекта, правейки значителна лична жертва, но продължи напред. Отчасти заради уверението, че решения ще бъдат намерени незабавно. Много от катарските ни колеги не са съгласни с това решение, защото с години работеха заедно, за да постигнат същата цел.

Това е в противовес с ценностите на Катар и разрежда наследството на турнира. С уважение ви приканваме да преосмислите решението да изключите чуждите работници от това да получат бонуси, осигурявайки честно и равно заплащане на всички", пише в обръщението към шейха.

Върховният комитет и катарското правителство не отговориха на запитване от The Athetic защо бонусите не са преведени на имигрантите или дали решението е дискредитиращо.

ФИФА е получила оплаквания, но ръководният орган няма контрол над Върховния комитет. Въпреки това, работниците се надяват световната центала да използва влиянието си в Катар, за да се стигне до решаване на казуса.