Съединените щати удариха две ирански цели в Сирия в отговор на поредица от атаки на подкрепяни от Техеран милиции срещу американски военни бази в Близкия изток, съобщава на официалния си сайт Пентагонът.

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин заяво, че президентът Джо Байдън е наредил прецизни удари срещу два обекта в Източна Сирия, предполагаемо използвани от Корпуса на стражите на ислямската революция (КСИР) и свързаните с него групи.

"Тези прецизни удари за самоотбрана са в отговор на поредица от продължаващи и до голяма степен неуспешни атаки срещу американски персонал в Ирак и Сирия от подкрепяни от Иран милиции, които започнаха на 17 октомври“, се казва в изявление на Пентагона.

Ведомството също така отбеляза, че Съединените щати не търсят конфликт и нямат намерение или желание да участват в по-нататъшни военни действия, но тези подкрепяни от Иран атаки срещу американските сили са неприемливи и трябва да спрат.

"Иран иска да скрие участието си и да отрече ролята си в тези атаки срещу нашите сили. Ние няма да ги позволим. Ако атаките на ирански проксита срещу американските войски продължат, ние няма да се поколебаем да предприемем по-нататъшни необходими мерки, за да защитим нашите хора", съобщи Министерството на отбраната на САЩ.

Според заместник-прессекретаря на Пентагона бригаден генерал Патрик Райдър между 17 октомври и 24 октомври американските войски в Близкия изток са били атакувани повече от 10 пъти от дронове и ракети, докато са изпълнявали бойни мисии в Ирак и Сирия. В резултат на това бяха ранени 20 американски войници.