През последните дни САЩ са разположили значителен брой самолети във военната база Суда Бей на гръцкия остров Крит, съобщава електронното издание на атинския ежедневник Kathimerini, като публикува екслузивни снимки на някои от дислоцираните през последните 24 часа C-130, C-17 и KC-135.

Като причина за изпращането на самолетите се посочва необходимостта от подготовка за ситуация, при която ще се наложи бърза евакуация на американски граждани от Израл и Ливан.

Подобна роля, макар и значително ограничена, ще играе 112 Combat Wing в Елефсина. Машините, които са изпратени там през последните дни, включват големи транспортни самолети C-17, самолети за специални операции C-130, самолети-цистерни KC-135, разузнавателни самолети P-8 Poseidon за военноморски операции и самолети за електронна война. Всички те са изпратени в Гърция от различни бази в Европа (Италия, Германия, Обединеното кралство) и основната им цел е да бъдат в готовност, в случай че бъде активиран планът за евакуация на около 600 000 американски граждани, живеещи в Израел и Ливан.

Планът излезе наяве чрез доклад на вестник The Washington Post, но изглежда, че целта на американското присъствие в региона не е свързана изключително с евентуална евакуация на граждани от страните от Източното Средиземноморие.

Значителното увеличаване на военновъздушното присъствие на Америка в Гърция е свързано със съществуващите разпоредби на Споразумението за взаимно сътрудничество в областта на отбраната (MDCA), според което САЩ използват някои бази, както сметнат за добре, и исканията за временно базиране на C-130 във въздушната база Елефсина.

По друг начин стоят нещата във военновъздушната база Суда, където значителна част от летището на практика е предоставена единствено за използване от ВВС на САЩ. Присъствието на няколко самолети-цистерни а на ВМС на САЩ в Източното Средиземноморие, както и разполагането на такива във въздушната база на Крит, показва планирането на продължителни и комбинирани въздушни операции в очакване на пристигането на втория американски самолетоносач в региона, както и придружаващите разрушители, крайцери и подводници на оперативната група.

Повишеното доверие, демонстрирано от Вашингтон в Атина, съвпада с усилията на САЩ да не използват много важните бази, които имат в Турция (като Инджирлик), която е още по-близо до потенциалния театър на операции в Израел, Ливан и Сирия.