Иво Божков - кандидат за общински съветник за СОС, издигнат от местна коалиция" "Обединени за София"

В рамките на предизборната кампания "Местни избори 2023" ви представям кандидата за общински съветник за Столичния общински съвет (СОС) Иво Божков, кандидат на местна коалиция "Обединени за София" - "ПП-ДБ", "Спаси София". Личност, която няма нужда от представяне, представител на истинското гражданско общество. Това е платена форма на интервю, имате 7 минути, г-н Божков, добър ден! 

Здравейте!

Първо, да кажем, че Вие сте повече от добре познат за обществеността. Ако трябва да направим асоциация с това що е то гражданско общество, гражданска позиция, вие реално идвате точно от тази среда. След като се прибирате от чужбина, завършил престижни университети, след 2012 г. всички Ви помним и като блогър, като представител на гражданското общество, който показва какво се случва в  София. По-късно, в ролята си на общински съветник, вече имате и инструмента, за да можете да го прилагате. Какво още остана да се свърши?

Благодаря ви за това напомняне, защото то е много важно. Аз успях в тези два мандата на Общинския съвет да наложа това, което правех преди на улицата. Тоест, да показвам, да съм очите и ушите на гражданите в едно събитие. А в случая, това беше в Общинския съвет. Успях да наложа това всички заседания на Общинския съвет да се излъчват на живо, както и на всички комисии на Общинския съвет, за да могат гражданите да виждат какво говорят техните представители. И също така всички доклади да се публикуват преди да бъдат гласувани. Елементарни неща, които в демокрацията трябва да се случват, което ми отне 5 години да се случат. Пет години ми отне да го наложа това, но в крайна сметка е факт. Това, което обаче остава и вие го казахте много добре, това е прозрачността и да отида до край. Аз съм екстремист в тази сфера и в това отношение. Трябва всички пари, които се харчат от общината да са публични, за всички пари, които прибира общината да се знае откъде и колко идват. Цялата собственост на общината -  помещения, имоти, терени - всичкото това нещо трябва да е публично. Договорите на общината, с кого имат договори, за какъв период от време, не са ли изтекли, защо не се подновяват? Тези три елемента на публичността са изключително важни за доброто функциониране на общината, за демокрацията. Обаче за демокрацията има и още нещо, което трябва да се случи, и за което аз ще се боря и то ще се случи. Това е прозрачността във взимането на решенията, защото в момента гражданите вече знаят малко повече как се взимат решенията, благодарение на излъчванията, които аз наложих, но все още не участват във взимането на решенията. А това трябва да се случи. Как могат да участват? Като преобърнем рамката на случване, т.е. в момента ние получаваме дори за един ремонт на улицата, улицата как изглежда в крайна сметка, когато всичко е свършено. Обществените обсъждания днес са пред свършен факт. А точно обратното е в модерните държави. Преди да се случи един проект, той трябва да бъде изговорен с всички заинтересовани страни - граждани, институции, научни гилдии, бизнес. Заедно трябва да изграждаме рамката на всеки един обществено значим проект. И чак тогава, когато заедно сме изградили рамката, той трябва да бъде изпълнен със съдържание било то архитектурно, било то съдържателно като някакъв музей и т.н. Така че тази прозрачност във взимането на решенията е много важна, защото тя ще върне доверието към политиката и като начин на добро функциониране на обществото.

Да не говорим, че в годините се наслагва постоянно темата колко огромен е бюджетът, ресурсът, с който разполага Столична община.

Абсолютно. Не случайно казах прозрачност за приходите и разходите. За разходите това се случва елементарно, много бързо е, министър Божанов го наложи на национално ниво с публикуването на СЕБРА /Системата за бюджетните плащания/. т.е. всяко плащане, независимо дали са на 5, 10, 15, 50 или 100 хиляди лева да е видимо към кого отива, за да има яснота. Но и пак ще се върнем на това с договорите, защото много често, когато се отдават под наем помещения, например, договорите са изтекли отдавна и съответно не се подновяват. Това предполага евентуална корупция, не казвам, че има, но знаем как действа корупцията - да забравиш да си свършиш работата, да забравиш да организираш нов конкурс, това също е форма на корупция. А в София има страшно много пари, които обаче, първо, не се събират, и второ, когато се съберат не се харчат по най-добрия начин, защото изтичат. А изтичат в договори, които са под прага за обществени поръчки. Защото, когато примерно са договори за 5, 10, 15 хиляди лева, никой не знае за тях, обаче са много често за несвойствени функции на общината.

Кажете ми за идеята Ви за коалиция "Зелена София", винаги сте били радетел именно за това, за една по-зелена столица?

Прозрачността е, за да може с парите да получаваме повече. Обаче, ние в крайна сметка живеем в този град, и както управляващите, така и граждани имаме деца, имаме роднини, имаме близки, които искаме да са здрави. Знаем, че въздухът в София е изключително проблемен. Не случайно ние се борихме и успешно спряхме инсинератора на боклук в центъра на София, който щеше да се случи този проект. Ние бяхме против него, искахме да организираме референдум, не го допуснахме, но с много оспорвания и в европейските институции той няма да се случи. Само че какво трябва да се случи, вече градивното? Това е, аз което го наричам дърво от началото до края на всяка улица. Погледнете около вас и вижте на вашата улица дали има дървета от началото до края или има дупка, която не е засадена, или има пространство, в което може да се засадят три дървета още и те ги няма. Нека да не забравяме, колкото и някои да го отричат, проблемите с климатичните промени и температурите, и цялостните ефекти от климатичната промяна, която се случва в момента тепърва ще се случват, и тепърва ще ни връхлитат. И е много важно да ползваме този единствен, най-силен щит, който имаме, това е природата, това е зеленината, и това е възможността да си развиваме белите дробове на града. София е безспорно един зелен град, но от към паркове трябва да бъде още по-доразвита, откъм инфраструктура и озеленяването в частните терени, защото това е също много пренебрегнат елемент.

Имате още броени секунди. С кой номер да гласуват за Вас, коя преференция ще посочите на вашите потенциални избиратели?

Вижте, ние се борим за 30 общински съветника, 31 пардон, защото това е мнозинството. "Обединение за София" искаме 31 общински съветника, аз съм 30-то място, т.е. най-сигурният начин гражданите да имат техен представител в следващия Общински съвет, за да се случат всички неща,  които говорихме до момента, това е като ме подкрепят преференциално с № 130 от листа 85. Ще го чуват до края на предизборната кампания все още доста, но наистина се обръщам към тях и може би, тук трябва да се обърна директно към вашите зрители и към хората, които ме познават. Действително най-сигурният начин да имате представител в Столична община, който да продължава да е вашите очи, уши и застъпник, както за зеленината, така и за прозрачността, това е с преференция 130 в бюлетината № 85, която е. Така че независимо какво сте решили откъм кметовете, кметовете се решават на втори тур, на първи тур се решава Общинския съвет, а Общинският съвет е този, който управлява кмета и цялата Столична община. Изключително важно е да го разберете, знам, че много хора се лутат, но координатите са ясни 85 - 130.

Благодаря на Иво Божков, както има в една стара приказка, "тук по списък и последните станаха първи". Хубав ден.

Благодаря.

ПЛАТЕНА ПУБЛИКАЦИЯ