Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че страната му не смята ХАМАС за терористична организация. Той отмени пътуването си до Израел, както и планираните посещения на други турски официални лица, съобщава "Анадолската агенция“.

"Ние нямаме проблем с държавата Израел, но никога не сме одобрявали зверствата, извършени от Израел, и стила му да действа като организация, а не като държава“, заяви турският лидер, коментирайки израелските удари срещу цели на ХАМАС в Ивицата Газа .

Турският президент смята, че "почти половината от убитите по време на израелските атаки срещу Ивицата Газа са били деца“.

"ХАМАС не е терористична организация, а група от освободители и муджахидини, борещи се за защита на своите земи и граждани“, твърди Ердоган.

Той разкри, че е планирал да посети Израел, но пътуването е било отменено.

"Когато силите, на които разчитат днес, изчезнат утре, първото място, където израелският народ ще потърси доверие и милосърдие, ще бъде Турция, точно както беше преди 500 години. Призовавам всички останали страни да окажат натиск върху правителството на Нетаняху с ум и съвест, за да върнат държавата Израел към здравия разум“, добави Ердоган.

Сутринта на 7 октомври започна най-мащабното за последните години нападение на палестинската терористична групировка ХАМАС срещу Израел. Екстремистите нахлуха в Израел и брутално убиха стотици хора и взеха десетки заложници. Израел успя бързо да спре настъплението, прогонвайки обратно ХАМАС в Ивицата Газа.

Освен това в отговор израелската армия нанася удари по цели в Ивицата Газа. Очаква се операцията да включва навлизане на сухопътни восйки в анклава.

ХАМАС е обявена за терористична организация от много страни, включително Обединеното кралство, ЕС, САЩ, Израел, Япония и Австралия.